Translate

tiistai 19. kesäkuuta 2012

"Halawan tavaran soossi"

Kokkailu on ehdottomasti lempiharrastuksia. Harvemmin kuitenkaan sitä itse teen. Erikoistun mielummin maistelemaan toisten valmistamia aterioita. Tälläkertaa otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni, puin essuni ylle ja pistin liedenlevyn lämpenemään.

Korjasin eilen pois ensimmäisen kypsyneen Nagan. Ongelmani oli etten keksinyt mitä yhdellä Nagalla tehdä.
Omat tomaatin taimeni eivät tuota hedelmää vielä viikkoihin ja kaupasta saatavat tomaatit olivat kotoa loppu.
Päätin kuitenkin tehdä soossia ja riensin kasvihuoneeseen korjaamaan vielä yhden (raa'an) Nagan.

Kaappeja kaivellessani jouduin valitettavasti tyytymään purkki tomaattimurskaan.

Kuten viime kerralla tehdessäni soossia ,annoin inspiraation vallata mieleni enkä jäänyt turhaan kaavoja tuijottelemaan.

Valmistaminen on helppoa mutta kivuliasta. Tällaisten myrkkyjen kiehuessa ei kannata turhaan hengittää höyryjä. Luvassa on nimittäin poltetta niin hengitysteissä sekä pärstässä.

Lopputulos oli varsin onnistunut vaikka valmistuksen aikana lorautin liikaa etikkaa. Sitä oli kuitenkin helppo tasapainottaa sokerin ja tomaattimurskan kanssa. Tämänkertainen soossi oli miedompaa kuin viime vuotinen mutta paksumpaa. Tämä sopinee siis myöskin dipiksi.

Soossin ainesosat (suunnilleen, kokeile maistamalla!)

  • 2 prk Murskattuja tomaateja (500 gr. a´)
  • 3 kpl Chili (Naga Morich) 
  • 1 tl Suolaa
  • 4 tl Sokeria
  • 1 tl Hunajaa
  • 1 dl Väkiviina-etikkaa  
  • Yrttejä oman maun mukaan.    
Yrtteinä käytin basilikaa, mäkimeiramia (oregaanoa), timjamia ja minttua.

Tehdessäsi soosseja ilman reseptejä on erittäin tärkeää maistella ja kokeilla. Omasta mielestäni on turha alkaa liikaa tuumailemaan vaan kokeilla. Ties vaikka loisi erinomaisen makuelämyksen. Jos jostain syystä kokeilut epäonnistuvat voi ne jotenkin aina korjailla, kuten itse lisäsin lorautettuani liikaa etikkaa enemmän tomaattimurskaa. Helppoa kuin heinänteko.

Seuraaviin soosseihin toivon saavani jo omia tomaatteja...

2 kommenttia:

  1. Desi väkiviinaetikkaa on aika hurja määrä, itse olisin laittanut ehkä vajaan desin omenaviinietikkaa ja hakenut säilyvyyttä atamonillat tms. bentsoehappotuotteella.

    VastaaPoista
  2. Atamonia olisi tosiaan voinut käyttää, ei vain sattunut olla kotona äkkinäisen kokkailu-inspiraation yhteydessä.

    Tosin loppujen lopuksi etikan maku ei tullut niin vahvasti esille vaikka sitä pelkäsinkin. Grilli-makkaran tai lihamurekkeen kanssa soossi maistui oikein maukkaalle.

    Ensi kerralla voisin tosiaan kokeilla omenaviinietikkaa tai atamonia ja vähentää väkiviinaetikan määrää/käyttöä.

    VastaaPoista