Translate

keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Arvostelu: Fatalii Gourmet Jigsaw

Suomalainen chilikulttuuri koki yllätyksen kun Jukka Kilpinen (Fatalii) ilmoitti kehittäneensä täysin uuden super tulisen lajikkeen jonka uskotaan olevan parhaillaan maailman tulisin chililajike. Suomalainen media innoistuikin tästä täysin ja pian ilmoituksen jälkeen lähes jokaisen mediasivuston nettisivuilla sai lukea kyseisestä lajikkeesta. 
Fatalii Gourmet Jigsawin,mikä on tietääkseni lajikkeen virallinen nimi, uskotaan siis olevan tällä hetkellä tulisin chililajike. Omasta mielestäni tämä on ihan järkeenkäypää sillä, kuten jo varmasti tiedättekin, Jigsaw on Moruga Scorpionista tulisemmaksi jalostettu lajike ja mikäli oikein muistan on Moruga Scorpion tällä hetkellä edelleen virallisesti ennätyksen haltia.

Kaikkien ennakkoluulojen ja ulkomailta saatujen, välillä jopa huonohkojen, kritiikkien keskellä sanoisin että kyseessä voisi olla, Aji Fantasyn rinnalla, pieni chilikulttuurinen helmi meille suomalaisille.  

Podeja ei ole vielä tuoreena myynnissä, mutta siemeniä ja jauheita on pystynyt ostaa mm. Fataliin verkkosivuilta. Siemeniä on tämän lisäksi liikkunut jonkin verran harrastajien keskuudessa.

Fatalii Gourmet Jigsaw, C.Chinense

Ennakot: Mitä voisikaan odottaa lajikkeelta jota on povattu maailman tulisimmaksi lajikkeeksi? Tulisuutta tottakai, helvetinmoista sellaista. Maulta en välttämättä odota mitään harmoonista sinfoniaa vaan enemmänkin lyhyttä alkumakua, minkä jälkeen iskee polte. Polte saattaa tulla hiipien minkä jälkeen se loppua kohden varmasti voimistuu. Tätä pelkään odottaa.Ulkonäöstä lyhyesti sen verran että podi periaatteessa muistuttaa hyvin pitkälti iso kokoista suippomallista Nagaa, tosin erittäin ryppyistä sellaista. Sisäpinta peittyy pisaramaisesta kapsaisiinistä ja siemenkiinike peittää puolet podista.

Haju: Erittäin raikas mieto chinensemäinen tuoksu. Verrattuna eiliseen Monster Nagaan tämä ei tuoksunut lainkaan yhtä voimaakkaasti.

Maku: Chinensemäinen ja varsin raikas. Ei missään nimessä pahan makuinen, mutta ei mikään todella hyväkään. Jigsaw, kuten myös Naga, levittää suuhun sanoin kuvailemattoman maun. Minusta maku ei ole verrattavissa muuhuin kuin toiseen chiliin, siksi adjektiivit "chinensemäinen" ja "nagamainen" tuntuvat toimivan hyvin.
Polte: Polte polttaa aluksi mukavasti kurkkussa ja tuntuukin periaatteessa aluksi vain ja ainoastaan kurkussa, mutta pikku hiljaan se nousee myös suuhun. Pahin polte pysyy kuitenkin koko koetuksen ajan kurkussa. Tulisuus ei itse asiassa aluksi ole muita arvostelemiani super tulisia pahempi, mutta minuutin jälkeen kaikki muuttuu ja polte tuntuu aivan kauhealta. Mielikuvitus laukkaa sen verran tuota syödessä että voisi kuvittella että kieli turpoaisi jättimäiseksi ja kurkkussa voisi uskoa jonkun viiltelevän haavoja. Aivan järkyttävää.

Kyyneleet valuvat silmistä ja nenä vuotaa, en ole tätä ennen koskaan vuodattanut yhtä paljon vettä silmistäni chilejä syödessäni. Kipu tuntuu jopa hampaissani.

Maito tuntuu lievittävän vain muutaman sekunnin ajan minkä jälkeen polte tuntuu voimistuvan vain entisestään. Pahin polte kaikkoaa loppujen lopuksi muutaman minuutin jälkeen mutta pieni tästä elämyksestä muistuttava kipu pysyy suussa pitkään. Hyvän olon tunnetta tämä ei juurikaan saa aikaiseksi vaan pikemminkin massiivisen adrenaliini virtauksen.

+/-
+ Riittoisa
+ Podi on upea ja ehdottomasti huomiota herättävä näky.

Tuomio:
Lajike herättää hieman kaksijakoisia ajatuksia, näin tulisesta chilistä tuskin syöjänä pystyy nauttimaan, tosin mikäli seuraa vierestä toisen syödessä voi tapaus olla toinen mutta sormen kokoinen pala, jonka itse söin, oli jo aivan tarpeeksi. Kuivatettuna ja jauhettuna tämä olisi varmastikin erinomaisen makuista, puhumattakaan savustettuna. Omasta mielestäni chinenset ovat parhaita chilejä kuivatttuna, chinensemäinen ominaismaku säilyy nimittäin loistavasti läpi kuivauksen. 
Saatan kasvattaa lajiketta ensi kaudella, en ole varma vielä.

Nyt varmasti joku mietti vielä omaa mielipidettäni koskien maailman tulisimman chilin arvonimesta. Fatalii Gourmet Jigsaw on varmasti tulisin tähän asti maistamani chili, siitä olen täysin varma. Se että onko se nyt maailman tulisin chili tällä hetkellä on mahdotonta minun sanoa. Minua ei periaatteessa edes kiinnosta onko tämä nyt sitten se kaikkein tulisin. On hienoa että uusia lajikkeita kehitellään ja on hienoa että chilin kasvattaminen Suomessa saa julkisuutta jotta uusia harrastajia tulisi mukaan piireihin. Vaikka kyseinen lajike saisikin virallisten mittaustulosten mukaisesti korkeimman SHU tuloksen, tulisi luultavasti jo muutaman kauden jälkeen julkisuuteen uusi hirmu joka anastaisi tämän tittelin. Kilpailu on kovaa ja raakaa tällä alalla.

4 kommenttia:

 1. Olen pyrkinyt korjaamaan turhia kirjoitusvirheitä. Tämän takia tekstin asu hieman muuttunu. Pahoitteluni virheistä.

  VastaaPoista
 2. Kylläpä sää otseäsi uhraat näitä arvsteluita tehdessä. ;)
  Olikohan muuten Suomen, ellei maailman ensimmäinen arvistelu kyseisestä lajikkeesta?
  Onnea joka tapauksessa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos, onhan sitä välillä uhrauduttava..."tieteen" hyväksi ;). Tuskin tämä on ensimmäinen arvostelu, mutta varmasti ensimmäisten joukossa. En ole asiaa tarkemmin tutkinut mutta minun on vaikea uskoa että tämä olisi ensimmäinen podi arvostelu kyseisestä lajikkeesta...

  VastaaPoista
 4. Fantastic pepper. One of my favorites.

  VastaaPoista