Translate

lauantai 26. toukokuuta 2012

Kirrrrvoja!

Seuraavat vinkit/neuvot perustuvat omiin kokemuksiini. 

Kirvat ovat varsin yleinen ongelma chilien parissa. Viime kaudella vältyin lähes kaikilta tuholaisilta. Loppu talvesta minulla oli runsaasti pieniä lenteleviä harsosääskiä. Katosivat kuitenkin yht' äkkiä.

Alku keväästä lähtien minua on kuitenkin kiusanneet kirvat. Aluksi niitä oli yhdessä annuumissa ,kukkauden kuluttua olivat jo suurin osa kasveista kirvojen peitossa. Jopa osa villeistä on hieman kirvoista saaneet kärsiä. Parhaiten näille pienille pipeltäjille maistuu kuitenkin annuumit ja chinenset.

Tuntomerkit:

-Käpristyvät lehdet
- Hyvin pieniä valkoisia olentoja ruukun mullassa.
-Valkoisia eläviä tuholaisia kasvissa.
- Kirvoja löytää niin lehtien ylä kuin ala puolelta. Varsinkin uusi kasvusto on kirvojen makuun!  

Miten torjua kirvat?

-Jaa-a, välillä mietin itsekin. En ole saanut edelleenkään kantaa tuhottua. Jatkuvasti niitä löytyy enemmän tai vähemmän.

Olen kuitenkin kirvoja vastaiseen taisteluun käyttänyt perinteistä 5% suopavettä.

Lemon Drop

Mitä on hyvä muistaa?

- Älä ruiskuta liian usein. Tässä itse tyrin pahasti. Saatoin ruiskuttaa kahdesti päivässä. Tarkoitushan on      
  antaa liuoksen seistä kaksi-kolme päivää.
- Älä käytä liian voimakasta liuosta. Saattaa vahingoittaa kasvia.
- Liian laimea liuos ei välttämättä tehoa kirvoihin.
- Chileille suositellaan 5% suopaliuosta.
- Älä ruiskuta keskellä päivää tai muuten vahvassa auringossa majailevia kasveja -> kasvi palaa ja kuolee. 

Muita vinkkejä?

-En tiedä tekevätkö muut näin ,mutta kirvojen "vauvat" majailevat ruukun mullassa ennekuin varttuvat ja kapuavat kasvia pitkin kohti latvastoa. Ne ovat juuri ja juuri silmällä erotettavissa. Itse olen ruiskuttanut niitäkin.
En osaa kuitenkaan sanoa onko tästä hyötyä vai haittaa kasville.

-Lisääntyminen: (kts. ensimmäinen kommentti)

Vinkkejä & neuvoja otetaan vastaan!

10 kommenttia:

  1. Hyviä vinkkejä. Pieni korjaus kuitenkin: kirvojen vauvat ei tule mullasta vaan isojen kirvojen takapäästä elävinä pikkukirvoina suoraan lehdille.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia korjauksesta. Selitys siihen miksi itse olen niitä mullassa enimmiten nähnyt on pakko olla se ,että ne ovat vain yksinkertaisesti pudonneet lehdiltä.

    Itseltäni pääsee paljon tällasia mokuja kun en tarkalleen tiedä näistä asioista, vaan "tulokset" ovat enimmiten kokemuksia.

    VastaaPoista
  3. Vielä sellainen tarkennus.

    En uskonut että niitä noin vain mullasta tupsahtaisi ;) vaan olin enemmänkin munimisen kannalla. Nyt tosin tiedän että kirvat synnyttävät eläviä pikku kirvoja.

    Tutkin tarkemmin asiaa niin kävi kuitenkin ilmi että kantaemot kuoriutuvat keväisin munista ja sitten kantaemot synnyttävät eläviä pikku kirvoja ,jotka ovat geneettisesti klooneja emonsa kanssa... varsin erikoista.

    VastaaPoista
  4. Itse olen päässyt kirvoista eroon helposti Bayerin Calypsolla. Kertasumutus on riittänyt. Muitakin olen kokeillut, mutta kirvoja on ja tulee vaan jostain. Tärkeintä on saada kaikki myrkytettyä ja mielellään siirtää muualle jo myrkytetyt, jottei mahdollisista altistuneista ei leviä uusia kirvoja jo kertaaleen myrkytettyihin.

    VastaaPoista
  5. Calypso on saman sarjan vahvoja systeemisiä myrkkyjä kuin Provado, eikä niitä kannattaisi käyttää ensimmäisenä keinoja kirvoja vastaan. Varsinkin ulkotiloissa noita pitäisi välttää sumuttamasta, koska ne on haitallisia pölyttäjille ja muille hyödyllisille ja haitattomille hyönteisille. Mullan tai kasteluveden kautta annostelu on astetta turvallisempaa.

    VastaaPoista
  6. Itse yritän pysytellä ympäristöystävällisissä torjunta menetelmissä. Pari leppäkerttua/pirkkoa voisin kokeilu mielessä pyydystää kasvihuoneeseen. On toiminut ennenkin pienissä määrissä. Näinkin isoissa tuskin kovin efektiivisesti :/.

    VastaaPoista
  7. Itse suihkuttelen kasveja Neem-öljyllä terästetyllä vedellä. Tähän mennessä kasvit ovat säästyneet tuholaisilta, mene ja tiedä onko Neemin ansiota vai ei.

    VastaaPoista
  8. Olen kokonaan unohtanut tuon Neem-öljyn! Joku (sinä exa?) suositteli minulle tuota samaista litkua. Etsinkin sitä kerran kaupasta ,mutta en löytänyt :/.

    Täytyy lähteä uudelle tutkimusretkelle...

    VastaaPoista
  9. Jos kirvoja on vähän, niin silloin torjunta myös suhteutetaan sen mukaan. Monesti olen pärjännyt joidenkin puskien kohdalla poimimalla vain kirvat pois. Kun määrä on suurempi, tai kirvoista ei yksinkertaisesti pääse eroon, pitää otteita koventaa. Mäntysuopaliuos on yksi keino. Vanhemman pullon kyljessähän oli oikein ohjekkin tähän. Nykyisessä ei taida olla. Toisaaltaan, onko koko kesän järkevää suihkia mäntysuopaa kasvustoon. Tosin trendin kääntyessä luonnollisiin myrkkyihin voisi pyretriini olla helpoin tapa saada tuholaiskanta kuriin. Pyretriinin teho on lyhyt, joten myrkytys voidaan ja kannattaa tehdä silloin kun pölyttäjät ovat jo untenmailla. Itsestään selvääkin on,että kovempiin (systeemisiin) myrkytyksiin aletaan vasta kun heikommat eivät ole auttaneet. Myrkytyksissä tulee aina ottaa huomioon myyntipäällyksen tekstit, jotka mm. löytää Tukesin Kasvinsuojeluainerekisteristä.

    VastaaPoista
  10. Alkaa kyllä kohta nuo kirvat kyllästyttämään. Täytynee itsekin siirtyä hieman vahvempiin aineisiin mikäli ei suopavesi ala kohtapuolin vaikuttamaan...

    Kasvit ovat nimittäin täynnä kirvoja (Pubetkin!).

    Esim. Provado liuosta voisi kokeilla kun ei pienpölyttäjiä kasvarissani majaile.

    VastaaPoista