Translate

sunnuntai 23. syyskuuta 2012

Risteytys proggiksen aloitus!

Risteyttäminen on kieltämättä eri veikeää puuhaa. Et koskaan tiedä mitä ristetys tuo tullessaan vai tuoko mitään. Ristetys ei välttämättä aina onnistu.

Chilien risteyttämisestä löytyy tarkkoja ohjeita, itse olen seurannut Fataliin ohjeita.
Kukan terälehtiä ei välttämättä tarvitse poistaa, tai itse en ole ainakaan poistanut.
Erittäin tärkeää on huomioida sivun alaosassa löytyvä taulukko. Kaikki lajit eivät nimittäin risteydy keskenään, toisten todennäköisyys on toisia suurempi kuin taas toisien.
Suurin todennäköisyys onnistuneeseen ristetykseen on kun risteytät lajikkeita saman lajin sisällä.

Ehdottomasti tärkein asia risteyttäessäsi on ristetyksen merkintä, usko pois, jos et merkitse risteyttämääsi kukkaa et suurella todennäköisyydellä tule muistamaan myöhemmin mikä podi sisältää F1 siemenet.

Chiliwikin tietopakettiin hybrideistä kannattaa myös tutustua.
Hybriidin stabilisointi tapahtuu yleensä vasta F4 tai F5 vaiheessa. Omat ristetykseni saattavat aikaisintaan stabilisoitua kautena 2016, joten risteyttäminen ja sen loppuun kehittäminen ei ole muutaman päivän projekti. 

Omat risteytys proggikseni ovat seuraava:
Orange Habanero x Brown Large Habanero
Trinidad Scorpion Morouga Blend x Brown Large Habanero
7Pod x Trinidad Scorpion Morouga Blend

Näiden jatkokehitystä tullaan varmasti seuraavaamaan blogissani tiiviisti. Alku on kieltämättä hankalinta, täytyy toivoa että risteytetystä kukasta kasvaa podi ja jos kasvaa niin että siemenet ovat hybriidejä eli että  risteytys on onnistunut.  

2 kommenttia:

 1. Terälehtien poiston merkityshän on se, että voidaan käyttää risteytykseen kukkaa, joka ei ole vielä auennut ja itsepölyttynyt. Heteiden poistaminen toki varmasti tärkeämpää. Näillä pikkutoimenpiteillä voidaan lisätä onnistumisen mahdollisuutta.

  Onnea projekteihisi! Etenkin TSMB x BLH vaikuttaa mielenkiintoiselta yhdistelmältä.

  VastaaPoista
 2. Kiitokset, tarkoitushan on yrittää keksiä hyvistä peruslajikkeista mahdollisia uusia mielenkiintoisia, hyvän makuisia ja mieluiten näyttäviä lajikkeita. TSMB x BLH: olisi huippu hienoa jos tulisuus olisi TSMB:n, maku ja koko BLH:n
  Toive ajattelua tosin...

  Kiitoksia tiedosta, vaikuttaa kuitenkin varsin vaivanoloiselta kun saattaa repäistä koko nupun vahingossa :P.

  VastaaPoista