Translate

torstai 10. toukokuuta 2012

Ostamani kokoelma: Menivätkö rahat hukkaan?

Edellisessä blogimerkinnässäni lupasin eräiden riemuksi, toisten vaivaksi palata filatelian aiheisiin.

Halusin tuoda esille aiheen joka on monia mietityttänyt, eli filatelian liitos ekonomiaan toisin sanoen rahaan.
Ystäväni yleensä kauhistelevat mainitessani joskus viime ostoksieni hintoja. Tottahan se on, filatelia on periaatteessa pääomaa vaativa harrastus, mutta mikä ei olisi? Jääkiekko vie huimasti rahaa varusteinee päivineen.

Vaikka huutokaupoissa saattaa helposti kulua satanen niin se ei tarkoita sitä etteikö pienilläkin summilla voisi postimerkkejä kerätä, kunhan on tavoitteet sen mukaiset.

Ostaessaan kalliin merkin tai merkki erän ei kuitenkaan kannata pelästyä hintaa ,sillä se on sijoitus. Yleensä saa  myydessään vähintään ns. rahat takaisin. Haluan kuitenkin painottaa ,ettei tällaisella toiminnalla pääse rikastumaan.

Tämänkertaisessa blogimerkinnässä tuon esille erään kokoelman jonka huusin eräästä huutokaupasta muutama kuukausi sitten. Mainitsen joidenkin merkkien luettelohintoja ,mutta realiarvo ei ole sama kuin luettelohinta! Realiarvo, eli hinnan tai rahasumman jonka saat merkin myydessäsi saattaa olla ainoastaan 10% luettelohinnasta, joka on omasta mielestäni täysin päätöntä, mutta älkäämme syventykö tälläkertaa siihen.

Kokoelman jonka huusin maksoi suunnilleen 100€ posti ,sekä käsittely kuluineen.
Noutaessani postista huutamani paketin en ollut lainkaan varma, olisinko tyytyväinen, vai pettynyt. Merkit olivat sitä mitä odotin ja määrä myjän kuvailun mukainen.

Tutkiessani lähemmin kokoelmaa aloin kuitenkin huomioida joitain hieman parempia merkkejä. Merkit olivat ajalta 1875-1882 ja Suomalaisia. Tutkiessani kokoelmaa enemmän ja enemmän olen alkanut löytämään lisää erikoisuuksia ja harvinaisempia kohteita.

Ostokseni oli vähintääkin hyvä, sillä tämä on hinta/laatu suhteeltaan parhaimpia löytöjäni.

Merkit olivat värimääriteltyjä. Tässä kohtaan haluan tuoda esille ,että kokoelma missä on nähty vaivaa, nostaa kokoelman arvoa. Itse en osaa edelleenkään määritellä tarkalleen värejä, koska värien erot ovat niin pieniä. Värierot perustuvat painoerien muste variaatioihin.

Kansionsivu kokoelmasta 
Täysin tavallinen 20 penninen, mutta täynnä pikku erikoisuuksia!
Postituoreita (*) 20 pennisiä, luetteloarvo 60€ kpl
  
Olen tyytyväinen ostokseeni ja tästä saan hyvän alun vuosien 1875-1882 merkkien erikoiskokoelmaan.
Muutaman erittäin harvinaisen merkinkin löysin.
Rahat eivät tälläkertaa menneet hukkaan.

Viikonloppuna palaan taas blogin pääaiheeseen, kasveihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti