Translate

perjantai 21. syyskuuta 2012

Maku arvostelu: Orange Habanero

Orange Habanero (Sudden Death Habanero) oli kauden alku vaiheessa suuren mielenkiintoni alla.
Minulla taisikin olla peräti 5 taimea kyseisestä lajikkeesta. Loppujen lopuksi ainoastaan yksi kasvoi kunnon kokoiseksi ja päätyi kasvihuoneeseen. Tänään löysin ensimmäiset kypsät podit puskasta, parempaa päivää tämän maistamiseen tuskin olisi ollut sillä flunssa pääsi yllättämään eilen.

Ennakot:
Epäilin lajiketta varsin tuliseksi hyvin tyypilliseksi chinenseksi.

 Haju:
Podin halkaistuani nousi yllättävän voimakas aromi. Tuoksu oli tyypillinen chinensemäinen tuoksu mutta tässä oli poikkeavaa se että podia ei edes tarvinnut haistaa ennenkuin aromin jo tunsi.


Maku:
Ehdottomasti yksi parhaista ellei jopa paras chili mitä olen maistanut. Podi vie maistajan aivan uskomattomiin makumaailmoihin johon jää miltein koukkuun. Kuin karkkia sanoisin. Aromia voisi kuvailla hedelmäiseksi, ehkä jopa persikkamaiseksi.



 Polte:
Polte oli uskomattoman kova. Jaoin aluksi podin. Tämän jälkeen jaoin vielä puolikkaan podin puoliksi. Suippopää oli mieto, hieman kurkussa polttava. Kantapuoli oli aivan muuta. Pitkän harmoonisen maun jälkeen iski helvetillinen polte joka saa kyllä kokeneemmankin chilin maistajan naaman punaiseksi. Omalta osalta turvauduin tässä vaiheessa maitoon, mutta tämä ei tuntunut auttavan. Polte katosi ainoastaan hetkellisesti jonka jälkeen polte iski uudellen. Polte kesti yllättävän kauan.
Halkaistussa podissa on pieniä kapsaisiini lampia jotka kieltämättä pelottaa maistajaa.


+/-
+ Erinomainen maku
+ Poltetta tarpeeksi
+ Podi ja kasvi kaunis
+ Ei tuholaisherkkä

En kerta kaikkiaan keksi mitään negatiivistä sanottavaa tästä lajikkeesta.

Tuomio:
Ehdottomasti ensi kauden lajikelistalle. Aivan mahtava lajike.
Suosittelen kaikille kasvattajille jotka eivät pelkää pientä poltetta.



8 kommenttia:

  1. Mulla on ollut valtavia eroja tavallisissa habaneroissa. Turpeessa kasvaneet ovat polttavia ja tuttu haju leviää heti ilmaan kun podin halkaisee. Vesiviljelystä taas on tullut miedompia. Hajun voimakkuus tuntuu olevan myös suoraan verrannollinen podin voimakkuuteen. Vesiviljelystä otettu habanero eksyi myös evääksi töihin, jonka rouskuttelin menemään voileivän lomassa. Väkevähän se oli, mutta ei mikään supertulinen. Kannassa olikin sitten jo enemmän potkua ja jogurttia piti lusikoida perään pikarillinen. Paprikan kasvatusoppaassa mainitaan, että kasvualustan kuivuus tekisi tulisempia hedelmiä puskaan kuin märempi.

    VastaaPoista
  2. Olen itsekin lukenut jotain vastaavaa. Itse en ole maistellut vesiviljeltyjä habaneroja joten on hieman hankala verrata ,mutta tulinen tuo Orange Habanero oli :). Avasi mukavasti sieraimet...

    VastaaPoista
  3. Olenpa kanssasi samaa mieltä. Chilien aatelia on.
    Mutta ei sekään sovi minne tahansa. Ruskeaan kastikkeeseen laitoin unkarilaisia annuumeja ja kun poltetta olisi voinut olla enemmänkin, lisäsin habaneroa.
    Se ei sovi ruskeen kastikkeeseen, ei ainakaan yhdessä annuumien kanssa. Ei vain sovi.

    VastaaPoista
  4. Uskon sinua, tuskin chili kuitenkaan kaikkeen sopii, vaikka yllättävän moneenkin ruokalajiin.
    Itse ajattelin kokeilla täyttää tuollaisia juustolla ja kääriä ne pekoniin -> grilliin.

    VastaaPoista
  5. Minä en oo oikein muutenkaan innostunut noiden chinensejen vesiviljelystä, jotenkin paljon miellyttävämpiä tulee mullassa tai turpeessa. Omani päästin aina kuivaksi vähän väliä, en toki niin että lehtiä olisi tipahdellut ja kyllä oli hyviä ja tulisiakin podeja. Mainioita kertakaikkiaan.

    VastaaPoista
  6. Tässä tulee esille ikuinen kamppailu, määrä vai laatu(?) Itse olen kyllä hieman harkinnut vesiviljelyn kokeilua ensi kaudella (todella pienessä mittakaavassa) jotta pääsisi vertaamaan onko maussa ja tulisuudessa tosiaan eroa.
    Siitä kun joku fiksu tutkija tekisi vielä jonain päivänä tieteellisen tutkimuksen (mikäli sellaista ei ole vielä tehty?).

    VastaaPoista
  7. Kai tutkimuksia on paljonkin. Pitää muistaa, että Suomessakin on vesiviljelty jo yli 30 vuotta. Itse olen vielä turpeen kannattaja, mutta ohessa menee myös vesiviljelykin. Fataliikin on vesiviljelijä kivivillaharkkojen kanssa.

    VastaaPoista
  8. Fasse-sedällä on hienot sydeemit, kerran vieraillut paikan päällä ja huh huh.
    Itse olen kyllä myös turpeen kannattaja, mutta aina voisi jotain uutta kokeilla...

    VastaaPoista