Translate

tiistai 2. huhtikuuta 2013

Tomaatit, tupakat ja Goji

Eilinen aprillipäivä oli poikkeus blogiminääni, palatkaamme taas vaihteeksi faktaan ja minunkin on parempi taas vaihtaa identiteettiäni totisemmaksi...
 Siemenketjukirje III vieraillessa luonani poimin itselleni tupakan siemeniä ja täydensin tomaatin siementen varastoani. Viime viikon sunnuntaina ja osittain myös maanantaina ehdin sitten vihdoin idättää.


Tälläkertaa poikkesin tavoistani ja päätin idättää mullassa. Olen pitkään ainoastaan idättänyt lautalla, mikä on johtanut lähes siihen että olen unohtanut perinteiset tavat. Vaihtelu virkistää ja otin käyttöön tällaisen vehkeen.
Minikasvihuone-idätyskommervenkki. Tämä toimiikin erittäin yksinkertaisesti siten että istutusalusta täytetään mullalla, siemenet multaan, kansi päälle ja altapäin kastelu. 


 Pidin asiat nyt todella simppelinä, itselläni aina ongelma että joko unohdan mitä idätän tai sitten muistiinpanoni pettävät tai kadotan muistiinpanolappuni. Tälläkertaa piirsin vain yksinkertaisen ruutukentän johon pistin kulmaan tähden ja vastaavaan paikkaan istutusalustaan työnsin kepin tai pahvinpalasen, miksikä sitä haluaa nyt kutsua. Tähän asti on toiminut oikein mainiosti ja kun lappua olen säilyttänyt idätyslaatikon päällä ei se ole vielä tuupannu katoamaankaan!

Lajikkeiden valinta on tärkeää mutta aivan yksinkertaista puuhaa. Omien mahdollisuuksien, tilojen ja tarpeiden mukaanhan nuo onkin helppo valita. Itselläni oli tasan yhdeksän eri tomaatti lajiketta ja kaikkia idätin. Taimien säilyttämismäärää pohdin myöhemmin, ainakin kirsikkatomaatteja on mukava olla useita, mustia tai tumman punaisia tomaatteja en olekaan ennen kokeillut kasvattaa tai edes maistaa.

Tomaatit:
Hundreds & Thousends
Kuldne Sudan
Red Cherry
Tomaatti Jantarmöi 530
Tomaatti Black Cherry
Tomaatti Eksootika
Tumbling Tom Red
Black Russian
Money Maker

Tupakat:
Habano 2000 
Black Sun Samsung

Goji:
Goji

 
Kansi päälle ja eikuin odottamaan...
Viikoa myöhemmin, tänään, alkaa idätysten tulos vaikuttaa jo aika lupaavalta. Ainoastaan Gojilla vaikuttaa kestävän.

Tomaatteja

Tupakka, Habano 2000

Tästä riittää minulle ja muutamille lähisukulaisilleni tomaatin taimia. Itselläni tilaa ainakin 10 tomaatille ja lisäksi Gojille ja tupakoille. Tupakat yritän kasvattaa avomaalla, kunhan puput ja peurat pysyvät siitä erossa. Gojia kasvatan ensimmäisen vuoden ruukussa, tämän jälkeen tämän aasian ihmemarjan pitäisi pystyä talvehtimaan Suomen hyisessä talvessa. Tomaatteja kasvihuoneeseen, parvekkeelle ja terassille. 
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti