Translate

lauantai 18. elokuuta 2012

Väri sekamelska?

Minulle kävi toissa päivänä ilmi ettei chileillä ole kaikki ihan niinkuin pitäisi.
Kyseessä on niinkin ihanat lajikkeet kuin Aji Cristal ja Aji Fantasy.
Epäilykseni heräsivät kuin luin  Minnan blogia ,hänen Aji Cristalinsa vaihtavat väriä usein vivahtein vihreästä, keltaiseksi, oranssiksi ja lopulta punaiseksi.

Minun Aji Cristalit hyppäävät kokonaan keltaisen vaiheen yli ja muuttuvat suoraan vihreästä oransseiksi ja siitä punaisiksi. Herää kysymys että onko jomman kumman siemenissä epäpuhtauksia vai tekeekö UV-säteily jälleen kepposia. Meidän kummankin siemenet ovat Fataliiltä peräisin.

Toinen ongelma tapaus on Aji Fantasy.
Minun Aji Fantasyt
Seuraavaksi minulla heräsi epäillys kun selasin Chiliäruukkuun... -blogia, Aji Fantasyt kuuluvat olla vihreitä raakoina. Kuinka minun voivat olla keltaisia heti alusta?!  Kirjoittaja alkaa olla ymmällään...

Periaatteesahan tämä ei haittaa, mutta ongelmahan on etten ole varma milloin juuri Aji Fantasyt ovat kypsiä, vai ovatko ne jo nyt?

8 kommenttia:

 1. Itse en tuosta Aji Cristalista huolestuisi. Uskoisin, että on ihan luonnollista, että joskus keltainen vaihe näkyy selkeästi ja joskus ei lainkaan. UV-säteillä on varmaan jonkunlaista vaikutusta asiaan, mutta siitä en osaa sen enempää sanoa. Kyllä ne varmaan sullakin ihan aitoja kristalleja on. ;)

  Itsekin olen omaa Aji Fantasya ihmetellyt, kun podit on raakana keltaisia, vaikka muiden kuvissa chilifoorumilla ne ovat vihreitä. Aji Fantasyhän on risteytys, jota ei vielä kovin pitkään ole jalostettu, eikä se tietääkseni ole vielä täysin vakaa, vaan lajikkeen sisällä esiintyy pieniä vaihteluita. Tulevina vuosina tullaan varmaan näkemään monenlaisia variaatioita Aji Fantasysta. Kaverini Fantasyt ovat paljon miedompia kuin ne kaupasta ostetut tuoreet chilit, joiden siemenistä hän on ne kasvattanut. Itselläni on Fantasya yksi kasvi kasvamassa. Se tekee täysin tulettomia hedelmiä.

  Kyllä sinä raa'an podin kuitenkin kypsästä erotat, tulet huomaamaan sitten kun ne alkavat kypsyä. Raakana keltainen väri on tuollainen hailakka, kun taas täysin kypsänä räikeämpi, kirkkaan keltainen.

  VastaaPoista
 2. Kiitoksia tiedosta! Tuon olin kokonaan unohtanut, on totta että vuosien varrella tulemme varmaan näkemään jos jonkinlaista Aji Fantasyä. No voi sun... luulin jo että olisin kohta päässyt maisteleaan Aji Fantasyä mutta nyt joudunkin odottamaan kypsymistä.

  En ole vielä maistanut noita omiani, siemenet otin kypsästä podista joka oli mieto, kantaan päin hieman "tulinen".

  -Lillen

  VastaaPoista
 3. Noita fantasyjahan oli jo fassella viime kesänä suipompaa hailakan väristä sekä tähtimäisempää kirkkaan keltaista versiota. Niin eiköhän niitä aika monensorttista versiota nytkin porukalla kasva.

  Aika hyvin näyttää sulla podeja olevan, niin voithan sä niitä keräillä eri aikaan ja tutkiskella, miten maku ja tulisuus kehittyy kypsymisen edetessä...

  VastaaPoista
 4. On tuokin mennyt ohi, löytyikö niitä siis kahta eri variaatiota O_o... Juu, podeja tuo kyllä pukkaa, voisi maistaa yhtä joku päivä.

  VastaaPoista
 5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Niin eiköhän tuo variaatiot ole kiinni pölytyksen onnistumisesta ja lajikkeen vakaudesta. En tiedä Fataliin järjestelyitä, mutta eiköhän myyntiin päädy vain kriteerit täyttävät hedelmät, vaikka oksilla osittain kasvaisikin erilaisia.

  Ristiinpölytys on aina mahdollista, koska tänäkin vuonna ammattipuutarhoille liikkui epäpuhtaita tomaatin siemeniä, jotka olivat epäonnistuneen pölytyksen tulosta. Ammattitarhurin vain on ikävä havaita, että osa kasvavista tuotteista on jotain muuta mitä tukku on tilannut.

  VastaaPoista
 7. Fataliilla on aika kovat kriteerit, itse sain kerran kilon tai kahden verran myyntiin kelpaamattomia podeja hyvien yhteyksien ansiosta, Aji Cristalleja, Nagoja ja Fantasyä. Ei niissä mitään vikaa ollut, muoto ei vain täsmännyt tai ehkä jotain pientä läikkää, mutta syötäviä ja erinomaisen makuisia!

  Ristiinpölytys aina mahdollista...taidankin noutaa kasvarista yhden maistettavaksi!

  VastaaPoista
 8. Tuntuu tämä chilinkasvatus olevan osittain arpapeliä sekä ostettujen/saatujen siementen että itse kerättyjen siementen suhteen. Koskaan ei voi olla täysin varma, että siemen on lajikepuhtaasta hedelmästä. Itse en ole jaksanut välittää siitä, onko vierekkäin ulkona kasvaneet lajikkeet pölyttäneet osittain ristiin. Koska jos välittäisin, joutuisin tekemään paljon enemmän töitä ja ennen kaikkea joutuisin huolehtimaan kasveista enemmän. Tulkoot mitä tulee. :)

  VastaaPoista