Translate

sunnuntai 19. elokuuta 2012

Keräätkö vai keräiletkö siemeniä?

Hmm...hyvä kysymys, kieliopillisesti en ole varma onko kysymykselläni tarkalleen ottaen kahta eri tarkoitusta.
Tarkoitin kuitenkin seuravaa:
 1. Keräätkö siemeniä tulevalle kaudelle vain kasvattamisen vuoksi?
 2. Keräiletkö siemeniä talteen tulevalle kaudelle ja myös keräilemisen iloksi, samalla tavalla kuin esim. postimerkkejä, kolikoita, kahvipusseja tai ties mitä.
Itse en ole enään niinkään varma.  Olen keräillyt keräilemisen iloksi jo pienestä lähtien, joten kaikkeen tekemääni sekoittuu jonkin asteista keräilemistä alitajuisesti. Periaatteessa olen esimerkki 2 kannattaja.

Eräs asia jonka voisin nostaa esille on että jos kutsut siemenpankkiasi "kokoelmaksi" olet aika varma keräiliä.

Siemen rasiani


Oma kokoelmani koostuu tällähetkellä 110 eri lajikkeen siemenistä.
Vahvimpana on esillä chinenset. Olen myös hieman ylpeähkö villi kokoelmastani. Tällähetkellä minulta löytyy 22 eri villichili lajikkeen siemeniä.

En kuitenkaan haali mielinmäärin siemeniä vaan yritän rajoittaa vaihtamista ja ostamista tulevan kauden viljely mahdollisuuksien mukaisesti.

En tiedä, mutta uskon että chili siementen keräilemisessä tuskin on tarkoitusta haalia kasaan kaikki maapallollamme kasvavien lajikkeiden siemeniä, vaan panostaa mielummin harvinaisten ja mielenkiintoisten lajikkeiden keräilemiseen. Tässä tapauksessa keräiliän omat intressit määrittää mikä on kiinnostavaa ja mielenkiintoista ja mitä ei.

Itse pidän Chinenseistä, varsinkin tulisimmista kuten 7Pot/Pod:eista ja Trinidad Scorpioneista. Tulevalle kaudelle onkin minulle muodostunut jonkin asteinen pakkomieli kerätä mahdollisimman laaja kokoelma kyseisiä lajikkeita.

Kuten kaikkeen keräilemiseen liittyvissä asiossaa merkitsee raha paljon, tai niin ainakin itse koen asiat. Fyrkalla voit periaatteessa ostaa kaikki maailman siemenet. Mikäli haluat kuitenkin keräilemisesi muodostuvan mielenkiintoisemmaksi ja haastavammaksi voin suositella että kannattaa hankkia suurin osa siemenistä vaihtamalla. Tällöin tutustut uusiin ystäviin, saat uusia yhteyksiä jne.mikä tekee kasvattamisen ja keräilemisen huomattavasti mielenkiintoisemmaksi.

Itse olen ostanut yhteensä 11 lajiketta noista 110 omistamastani.

Onko keräileminen sitten hyvä vai huono asia kasvattamisen ohella, sitä en tiedä mutta minusta se tuo lisä mausteen kasvattamiseen...

6 kommenttia:

 1. Oho! Melko kunnioitettava määrä villichilien siemeniä. Milloin ajattelit laittaa ensi kauden villit itämään? Itselläni onkin jo idätettynä ja kasvamassa ensi kaudelle yksi Semillasin C. praetermissum. :)

  VastaaPoista
 2. Harkitisin jo viime viikolla pistää muutaman, alkoi sormet syyhytä ;) ,mutta hillitsin itseni. Varmaan joskus marraskuun loppupuolella tai joulukuun alussa, täytyy pohtia tarkasti. Ensi kauden villichili ja tietenkin myös tavallisten chilien määrää riippuu hyvin pitkälti siitä saanko toisen kasvihuoneeni vai en, sitä nyt väännetään ja pohditaan kovasti...Praetermissumeja minulla neljää eri lajiketta, niiden kanssa pitäisi aloittaa poikkeuksellisen aikaisin jotta saisi ajoissa itämään...

  VastaaPoista
 3. Joudun ilmeisesti toteamaan olevani myös jonkin asteinen keräilijä, vaikka sellaista en ole ennen harrastanutkaan. Mielenkiinto kohdistuu nimen omaan juuri itseäni kiinnostaviin. Mutta tiedän jo nyt että kaikkea kannattaa haalia, sillä nyt suunnittelen vahvasti seuraavalla kaudella idättäväni useita niitä joita en täksi kaudeksi kasvattanut, vaikka siemenet oli jo olemassa.
  Kohta Lillen tehdään mekin vaihtarit ja sitten määräsi kasvaa taas jokusella lajikkeella, ellei peräti kymmenillä ;)

  VastaaPoista
 4. Joo! :) Pohdin jo asiaa eilen ,mutta sitten en viitsinytkään pistää YV:tä ,koska CAP 1473 ja Aji Brown kypsyttelee podejaan edelleen...

  VastaaPoista
 5. Minulla on tarkoitus kerätä, mutta viime keväänä meni jotenkin keräilyn puolelle. Vanhoja siemeniä ei ole tarkoitus heittää pois vaikka en olisi suunnittelemassa niiden käyttöä. Noita annuumeja on lähinnä kertynyt jotain lajikkeita, enkä usko niitä jatkossa hirveästi kasvattelevani. Idättelyitä olen tehnyt säästeliäästi, jotta siemiä jää myöhempäänkin tarpeeseen. Ensi vuonna lajikkeita tulee olemaan vähemmän. Tämä vuosi on oman mittapuun mukaan ollut kirjava ja tilanpuutettakin on ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen täysin samoilla linjoilla sinun kanssa, tosin lopussa teen pienen poikkeuksen, yritän saada lisää lajikkeita kasvatettavakseni. Tarkemmin sanottuna siemeniä jo siihen löytyisi, nyt kunhan tuon kasvari-sotkun saisi selvitettyä niin BAM!...

   Poista