Translate

lauantai 5. toukokuuta 2012

Keräily nimeltään Filatelia...

 Blogin ulkomuotoa muokatessani kehotettiin minua tekemään blogista persoonallisen. Se sai minut ajattelemaan. Päätin silloin ,että jossain vaiheessa julkaisisin blogitekstin koskien filateliaa (postimerkkien keräilyä) ja se hetki koittaa nyt.

Filatelialla on pitkä historia. Postimerkkejä on keräilty niin kauan kuin niitä on ollut. Ensimmäinen valtion julkaisema postimerkki julkaistiin Isossa Britanniassa vuonna 1840, tätä ennen on toki harjoitettu postinkulkua (esifilatelia). Merkkejä jotka ovat toimineet nykyisien postimerkkejen periaatteella tiedetään käytettäneen jo ennen vuotta 1840 ,mutta kyseisiä merkkejä ei lasketa postimerkeiksi, syytä en juuri nyt muista.

Itse olen keräillyt neljä vuotta postimerkkejä. Keräily vie chilien ohella suurimman osan ylimääräisestä vapaa ajastani. Aluksi keräilin kuten monet muut "koko maailmaa". Toisin sanoen aivan ilman päätä tai häntää kaikkia mahdollisia vastaan tulevia merkkejä. Tätä jatkui vuoden, kunnes aloin pikku hiljaa käsittää ,että on mahdotonta löytää kaikki maailman merkit. Päätin alkaa rajata keräily aluettani. Suomi, Neuvostoliitto-Venäjä, Saksa, Tsekkoslovakia,  Iso-Britannia ym. ym. Huomasin kuitenkin puolen vuoden sisällä ,että tämäkin oli liian suuri alue. Karsin vielä kerran lukuisia maita pois ja päädyin tämänhetkiseen Suomi, Neuvostoliitto-Venäjä, Saksa kokoonpanoon, Suomi pääpainotteena.

Suomalaisia merkkejä kerään varsin laajasti. Vuosien 1856-1965 merkkejä lemattuina ja postituoreena, lisäksi Suomen raja-alueiden merkkejä, kenttäpostia, Autopaketti-merkkejä, Postilähetyksiä ajalta 1856-1965, Ensipäiväkuoria...

Suomen merkeistä pidän erityisesti niistä vanhemmista. Varsinkin Isohampaisista, Senaatin ja Leimapainon-merkeistä joista löytyy tutkimista joka lähtöön.
 
20 Penniä 1866 "Isohampainen"

   
25 Penniä 1875-1882 Senaatin ja Leima-painon merkkejä
  Filatelialle ,sekä muille keräily harrastuksilleni seuraa jatkoa...

2 kommenttia:

  1. Olen myös filatelisti. Kokoelmassa on lähinnä ensipäiväkuoria, mutta aihekeräilykin kiinnostaa.

    Tällä hetkellä keräysaiheena kaivertaja Czeslaw Slanian tuotanto, joka on aika laaja, käsittää n. tuhat merkkiä useasta eri maasta. Kannattaa tutustua!

    JS

    VastaaPoista
  2. Muistelinkin ,että olisit filatelisti ,mutta en ollut asiasta 100% varma...

    Tuollaista kokoelmaa saattaa olla aika vaikea haalia kasaan, tuskin hänen kaivertamistaan merkeistä löytyy viime vuosikymmenten ajalta julkaistua luetteloa?

    Uudet luettelot ovat aina hirmuisen kalliita (varsinkin Michel:it) ja vielä kun hieman erikoisempaa aluetta hakee ,niin ei 50€ riitä mihinkään...

    Itse olen ostellut hieman käytössä olleita (Esim. LAPE 2010(2€)) säästyy pitkä penni.

    Blogi tekstiä blogiisi kyseisestä kaivertajasta/kokoelmastasi? :)

    Itse yritän panostaa näin aluksi "niinkin helpolle" alueelle kuin 1860-1882 (kuvan merkkejä), aika kallis alue, sekä värit on omasta mielestäni hirmuisen vaikea määritellä luotettavasti. Pitäisi aina hankkia jonkun aitoutus asiasta joka vaikuttaa hyvin vaivalloiselta, kun pitäisi kuulua liittoon (muistaakseni?)...

    -Lillen

    VastaaPoista