Translate

perjantai 15. helmikuuta 2013

Syy nihkeään kasvuun pelkkää sattumaako?

Mikään ei ole sattumaa, paitsi sattuma, joka on sattumaa. Yksinkertaista vai kuinka?
Olen pohtinut nyt muutaman viikon mikä ihme voi olla syynä siihen etteivät osa taimistani tunnu kasvavan.
Aluksi pohdin saattaisiko taimet olla liian suurissa ruukuissa ja kyllä, ne olivat. Asia ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen, jos syy pinnan päälliseen vähäiseen kasvuun olisi liian suuri juuri tila kuuluisi juurien olla itse taimia useamman kerran kookkaampia. Omien taimieni juuria tuskin pystyi havaitsemaan.

Siirsin taimet paljon pienempiin kasvuastioihin. Juuri mitään huomattavaa ei ole vieläkään tapahtunut, pohtiminen siis jatkui. Osa taimista, varsinkin Pubescensit, pitävät oikein kiitettävää kasvu vauhtia, mutta suurin osa chinenseistä kitukasvavat, jos kasvavat. Ongelma oli siis juurissa ja toissa päivänä keksin kuin keksinkin syyn!

Kyse on idätyslautoista. Kitukasvuiset ovat itäneet läpinäkyvänmuovin lautoilla kun taas paremmin kasvavat värillisillä lautoilla, minne valo ei samalla tavalla tunge läpi.
Esittelen muutaman havainnolistavan kuvan. 

Ultra Pube,
Aluksi yllä oleva Ultra Pube iti läpinäkyvällä lautalla (huomaatkaa tumma juuri), myöhemmin siirsin idun värilliseen muovipurkkiin ja heti alkoi juurikarvaa pukata (huomatkaa tummasta juuresta kasvava hento valkoinen juurikarva). Juurikarvojen tehtävänä on kuljettaa ravinteita veden avulla mullasta kasviin, jos juurikarvoja ei ole, ei kasvukaan ole pahemmin mahdollista.


Turbo Pube,
 Tämä Turbo Pube on ollut koko itämisaikansa tummahkolla lautalla. Juurikarvoja on yllä olevaan Ultra Pubeen verrattuna todella paljon. Tältä ovat myös pisimmälle kasvaneet taimeni näyttäneet kun olen ne multaan istuttanu, mikä vahvistaa teoriaani lauttojen vaihtelevasta toimivuudesta.

Suurimmat taimeni, Rocoto Costa Rican Red ja Peru Puno Marki

Juurikarvojen laatuun vaikuttaa toki muitakin tekiöitä, kuten kosteus. Uskoisin kyllä kuitenkin että ainakin omassa tapauksessani suurin syy joidenkin taimien vähäiseen kasvuun johtuu purkeista. Yleisenä vinkkinä siis, kun rakennatte idätyslauttoja, käyttäkää värillisiä rasioita.

2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen teoria, mutta en aivan allekirjoita tuota.
  Kun idätyslautan kehittelin, astiana oli nimenomaan läpinäkyvä salaattiastia, sattumalta tosin. Se on palvellut useita vuosia ja tuottanut hyviä taimia. Joskus olen itämässä olevia valaissut lampullakin, kun joukossa on ollut sirkkalehtisiä. Ei sekään juuria pilannut.

  Toisaalta läpinäkyvissä kertakäyttömukeissa olen saanut vähän isompien taimien juuret mustumaan ja kuolemaan valon vaikutuksesta. Joku bakteeriesiintymä kai sinne tuli.

  Eniten epäilisin veden korkeaa pH:ta tai muita veden epäpuhtauksia.

  Seuraa tilannetta, mutta vaihda vesi välillä.

  VastaaPoista
 2. PH:ita en tullutkaa ajatelleeksi...tämä nyt tosiaan enemmän teoria puolelle jäävää, mutta omien havaintojeni perusteella saattaisi väittämäni vaikuttaa juurikarvoihin.

  Seuraan tilannetta, jos huomaan selvän yhteyden vanhan ja uuden veden välillä poistan toki tämän mutu-tiedon. Juurikarvoja on jonkin verran kertynyt läpinäkyvilläkin lauttoilla, mutta tummilla huomattavasti enemmän.

  Tätä voisi paremmalla ajalla testata saman lajikkeen siemenillä samassa lämpötilassa mutta eri lautoilla ja katsoa onko tulos toisistaan poikkeava.

  VastaaPoista