Translate

maanantai 4. helmikuuta 2013

Huvia, politiikka ja nationalismia!

Filatelistina joka ostaa paljon laatikko ja erä kohteita olen törmänny monen moisiin mielenkiintoisuuksiin. Aina ei mielenkiintoisten kohteiden välttämättä tarvitse olla juuri rahallisesti minkään arvoisia, kunhan ne herättavat mielenkiintoa ja pohdintaa.

Ostin muutama viikko sitten huutokaupasta suunnilleen 9kg painaneen ensipäiväkuori erän. Sisältö oli yllätys yllätys ensipäiväkuoria joita nyt satunnaisesti keräilen. Itse olen enemmän vanhempien kuorien, 30-50-luvun, perään jotka ovat hieman vaikeampia ,mutta samalla mielenkiintoisempia kohteita kuin uudemmat tusina tavarat joita löytyy valitettavasti jokaisesta nurkasta. Erässä oli minun onnekseni muutamia etsimiäni kuoria ,mutta suurimman huomioni sai tällainen "löytö".

Filatelistit tylsiä ja huumoritajutonta porukka?


 30.1.95 Suomessa julkaistiin 3.50mk merkki jonka aiheena "Suomi Euroopan Unioniin".
 Tätä ennen oli toimitettu lokakuun 16. päivänä vuonna 1994 kansanäänestys, jonka tulos oli 56.9% äänistä  liittymisen puolesta. Tämän jälkeen eduskunta hyväksyi EU jäsenyyden äänin 152-45 marraskuun   18. päivänä 1994.

Kuoreen on kaiken töhrinnän lisäksi liimattu Akseli Gallen-Kallelan vuonna 1900 suunniteleman surumerkin.
Surumerkki valmistettiin yksityisten toimesta protestina venäläistämistä vastaan, tällöin oli juuri ajettu tietynlainen postimanifesti jossa kiellettiin suomalaisten merkkien käyttö ulkomaille matkaavissa lähetyksissä. Surumerkki oli tarkoitus liimata ulkomaille matkaavien lähetysten vasempaan ylänurkkaan. Postihallinto tosin kielsi merkin käytön ja kielsi postinkantajia toimittamasta kirjeitä perille joissa kyseinen merkki oli. Aidosti kulkeneet (leiman alla) surumerkit lähetyksillä ovat tänä päivänä varsin haluttuja kohteita, sillä niitä tunnetaan varsin vähän. Sen sijaan kohteita joissa surumerkki löytyy liimattuna lähetyksen päälle, mutta leimaamattona tavataan varsin paljon verrattuna leimattuun. Nämä ovat yleensä jälkeenpäin tehtyjä filateelisia tekeleitä.    Tämän kuoren tekaissut henkilö on ilmeisesti ollut EUhun liittymistä vastaan. Löytöni sattui juuri sopivasti kun viime aikoina on kovasti pohdittu liittymisen kannattavuutta. Tiedä sitten minkälainen Suomi olisi tänäpäivänä jos päätös olisi ollut toinen.

Tavallinen kuori.
1 kommentti: