Translate

maanantai 10. kesäkuuta 2013

Nurkissa rapisee, kuka siellä?

Kutsumattomia vieraita, tonttuja vai kenties kummituksia?
Ehkä ,mutta ainakin minun tapauksessa kyseessä on kasvihuoneen henki.




Rantakäärme




Käärmeitä Suomesta löytyy tunnetusti kolmea eri lajia (Kyy, Ranta ja Kangaskäärme), näiden lisäksi löytyy vielä käärmettä muistuttava Kuparikäärme, joka tunnetusti on raajaton lisko. Kangaskäärme on harvinainen ja tavataan ymmärtääkseni lähes ainoastaan Ahvenanmaalla. Kangaskäärmeen sanotaan olevan kuristajakäärme.
Käärmelajin tunnistaminen ei ole aina mitä helpointa. Varsinkin Kyyn ja Rantakäärmeen sekoittaa todella helposti yhteen. Sanotaan kuitenkin että jos käärmeellä on keltaiset täplät päässä, kuten kuvan rantakäärmeellä, on kyseessä aina rantakäärme. Sanotaan myös että rantakäärmeellä olisi pyöreät silmät, kun taas kyyllä ovaalit.  En mene asiasta missään tapauksessa takuuseen, minulla ei ole mitään empiirisiä havaintoja käärmeiden myrkyllisyydestä sillä yksikään käärme ei ole vielä minua purrut, yrittäneet tosin muutamaan otteeseen.
Käärmeitä ei välttämättä tarvitse pelätä, mutta niitä pitää ehdottomasti kunnioittaa. Kyyn purema saattaa olla ihmisellekin kohtalokas.

Kasvihuoneet houkuttelevat tosiaankin luokseensa käärmeitä ja liskoja jotka viihtyvät lämpöisessä. Sulkemalla huolellisesti ovet perässään ja asettamalla kasvihuoneen pohjalle muovikankaan (mikäli kasvihuoneen pohja ei ole kokonaan valettu) voi jo estää huomattavasti käärmeiden tunkeutumisen kasvihuoneeseen. Tästä huolimatta nämä veijarit tuntuvat kyllä aina löytävän keinon jos toisenkin miten tunkeutuvat sisään.

Itse olen kokeillut valkosipulin käyttöä käärmeiden torjunnassa. Olen asettanut halkaistun valkosipulin kynnen kasvihuoneeni nurkkiin, tämän jälkeen en ole käärmeitä siellä nähnyt. Tätä ennen kasvihuoneessa majaili kaksi rantakäärmettä, kuvan pieni ja yksi varsin kookas yksilö.
Tehoaa tai ei mutta itse en ole nähnyt ainuttakaan käärmettä kasvihuoneessani tämän jälkeen.

Rupikonna?
Konnia en oikein tunnista, mutta ilmeisesti kyseessä on rupikonna. Kyseinen konna ei varsinaisesti asusta kasvihuoneessani vaan viimeisimpien havaintojeni mukaan läheisessä kivigrillissä. Kuvan kaveri oli varsin kookas yksilö omaa nyrkkiäni tuplasti kookkaampi. Rupikonnat ovat paikkauskollisia ja viettävät päivät koloissaan ja öisin saalistavat lähi tienoilla. Toisin kuin sammakoille  tyypillistä rupikonnalle ja varsinkin suuremmille yksilöille on että nämä ryömivät eivätkä loiki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti