Translate

keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Kirrrrrrrvoja...niitä punaisiakin!

Kirvat ovat totta tosiaan riivanneet minua kuten myös monia muitakin kasvattajia tänä vuonna, puhumattakaan edellisistä tai kenties tulevista vuosista.

Tälläkertaa äkkäsin oikein pirullisen vaaran, nimittäin punaiset kirvat ovat tehneet invaasion kasvariini.
Jälki on inhottavaa, alla Piri Piri C.Frutescensin kohtalo.



 Vaikka perinteiset kirvat itsessään ei välttämättä aina ole niin vaarallisia kasveille (poikkeus: punaiset kirvat!)
tuovat ne mukanaan uusia riskejä. Kirvat kuljettavat mukanaan tauteja jotka saattavat olla kohtalokkaita kasveille. Alla olevassa kuvassa jotain outoa lehdessä. Ei mitään vaarallista ,mutta tyypillistä mitä kirvat saattavat tuoda mukanaan.
Tällaisia sientä muistuttavia länttejä alkoi ilmstyä kirvojen iskettyä...

Kasvi oli joutunut niin kurjaan kuntoon ettei sitä kannattanut säästää. Tapiksi sen ainakin alustavasti leikkasin. Pelottavinta koko tapauksessa on kuitenkin se että kasvi meni hyvä kuntoisesta tuohon kuntoon kahdessa päivässä.
Ihan mukavan näköinen bonchiaihio mutta uskaltaako ottaa riskin että kasvi sisältää edelleen punaisia kirvoja jotka tappavat ensi vuoden viljelyt? Tuskin.

 Satoakin tulikin Piri Piristä kiitettävästi.Raa'at joutuvat kypsyä sisällä.

7Podillakin on punaisia tappaja kirvoja mutta myös valkoisia. Olisi mielenkiintoista tietää taistelevatko nämä elintilasta keskenään vai tekevätkö kenties yhteistyötä?

Mikäköhän näihin sitten tehoaa? Kieltämättä haluaisin kokeilla Neem-öljyä mutta sitä ei ole juuri nytten ulottuvilla ja ennenkuin sitä pystyn ostamaan on kasvini jo syöty. Perinteisellä 5% suopavesiliuoksella aloitin.
Tehoaa aika hyvin muttei perusteellisesti. Pahiten kivoista saastunut Peruvian White Habanero on edelleen hengissä, kuinka tämä onkaan mahdollista? Kokeilin huviksi erästä asiaa. Kirvathan muistaakseni eivät tunnu pitävän kosteudesta, siksi kosteissa kasvihuoneissa ei juuri kirvoja tunnu esiintyvän. Sijoitin PWH:n kasvarin ulkopuolelle yöksi. Kun yön kosteus "iskee" kasviin kuuluisi kirvojen kaikota.
Nyt kolmannen yön jälkeen alkaa tulos olla mieluisa, kirvat ovat suurimmaksi osaksi hävinneet, lehtien alla ja muualla suojaisissa oloissahan näitä pienyhteiskuntia esiintyy, mutta ne lienee hoidettavissa myöhemmin suopavedellä. 

4 kommenttia:

  1. Tuohon bonchiaihioon vaan kunnon suoparuiskutukset ja myrkytykset, niin kirvat kuolevat

    VastaaPoista
  2. Tuosta voi olla aika montaa eri mieltä sillä kirvat saattavat säilyä mullassa, pitäisi desinfioida kaikki mullat ja pestä juuret. Kasvi tai sen runko tulisi ruiskuttaa useasti ja perusteellisesti, silloin uskaltaisin ottaa kasvin koeajalle sisälle, mutta kysymys on sitten että onko tuo kaiken vaivansa arvoinen...

    VastaaPoista
  3. Eiköhän tuo rypsiöljy aja ihan saman asian kuin neem-öljy. Spruzitissa ja Carbon kick boosterissa molemmissa. Tarkoitus on tehdä olosuhteet epäedullisiksi kirvoille ja punkeille.

    VastaaPoista
  4. Voisi tuota rypsiöljyä kokeilla, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista