Translate

keskiviikko 17. heinäkuuta 2013

Arvostelu: Red Savina

Red Savina, C.Chinense


Red Savina on chili jota on kasvatettu Suomessa jo jonkin aikaa, mutta viime kausina kasvattamisen suosio on romahtanut. Lajike on satoisa, kypsyminen kestää suhteellisen kauan mutta kunhan podit alkavat punertaa tapahtuu loppu kypsyminen muutamassa päivässä.
Red Savina on hallinnut maailman tulisimman chilin titteliä vuosina 1994-2006 minkä jälkeen Naga Morich/ Bhut Jolokia siirsi Red Savinan toiselle sijalle. Lajike on lähtöisin Californiasta.


 


Ennakot
Lajike joka on hallinnut maailman tulisimman chilin arvonimeä kuuluisi olla tulinen. Uskoisin että kyseessä saattaa olla aikamoinen pommi. Tein itseni kanssa sopimuksen keväällä, että ensimmäisen kasvihuoneesta korjaamani chilin syön kokonaisena...tässä sitä nyt sitten taas ollaan.

Haju
Voimakas nopeasti sieraimiin leijaileva chinensemäinen aromi.


Maku
Raikas ja rapea chinense. Aluksi suun valtaa perinteinen chinenseille tuttu pelottava, nagaakin muistuttava, aromi minkä jälkeen iskee pieni polte. Maku on oikein hyvä ja kuten jo kerroinkin erittäin raikas. 

Polte
Tulisuus oli odottamaani miedompi. Selvästikin viipyvä polte joka loppua kohden kiihtyy.
Vettä kertyy kyllä silmiin ja hikeä otsalle. Aluksi polte on hento ja rintakehää hyväilevä, mutta poltteen iskiessä kieleen ja kurkkuun väittäisin poltetta kitkeräksi, siinä missä eräiden habanerojen polte on varsin lempeä.
Uskaltaisin väittää että Red Savina olisi tulisuuden kannalta hyvä harjoittelu chili tulisempien chilien syöntiä varten. 

 


+/-
+Satoisa
+Sopivan tulinen

-Hidas kypsymään 

Tuomioni
 Lajike mistä on vaikea ensi maistatuksella tehdä lopullista ratkaisua. Lajike on satoisa, mutta ei maultaan mikään erikoisempi, hyvä mutta ei mitään ällistyttävämmän makoisaa. Lopullinen tuomio ensi kautta varten tapahtuu myöhemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti